Så ger du din hund ett rikare och mer aktivt liv

Skulle du vilja berika din hunds liv? Nu för tiden pratas det väldigt mycket om berikning – men vad betyder det egentligen? Berikning är en form av aktivering där vi fokuserar på hundens naturliga behov som till exempel att jaga. En jakt är dock så mycket mer än att bara springa efter ett bytesdjur och döda det. Det består av att spåra, springa, gripa, döda, slita och dra, äta, eventuellt försvara och gömma. Vi kanske inte kan erbjuda hela kedjan men vi kan bryta ut vissa delar och erbjuda våra hundar.

Aktiviteter för hunden

Andra saker vi kan erbjuda hunden för att ge utlopp för naturligt beteende är till exempel:

  • Att bädda
  • Vila tillsammans med flocken
  • Spana och vakta
  • Röra sig i alla naturliga gångarter
  • Hoppa, balansera, gräva och smyga

Även om vi inte kan göra allt kan vi alltid erbjuda något och erbjuder vi något varje dag så blir hundens liv lite mer meningsfullt. För att en hund ska må bra är det viktigt att vi har en balans mellan motion, vila och aktivering. Saknar vi någon del är det väldigt lätt att hunden utvecklar oönskade beteenden men det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt balans. Är hunden understimulerad kan vissa oönskade beteenden uppkomma och även om hunden är överstimulerad.

Hundpsykologerna som finns tillgängliga för tidsbokning via videosamtal i Vethem-appen.

Hur mycket aktivering en hund behöver är individuellt, är du osäker på hur mycket aktivering din hund behöver, boka gärna en beteenderådgivning med hundpsykologerna på Vethem. Hundpsykologerna på Vethem och Glada Jyckar hjälper till med all form av beteenderådgivning. Ladda ner Vethem för att boka ett samtal med beteendeexpert redan idag!

Lumma Veterinarian

Kom igång med Vethem

Vethem erbjuder snabb och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Skapa konto

Vad kan jag göra själv?

  • Sprid ut maten i gräsmattan så hunden får nosa upp den
  • Ge maten i en kartong som hunden först måste slita sönder för att få maten
  • Låt hunden hoppa upp och balansera på till exempel stockar och stenar på promenaden
  • Erbjud hunden en filt att bädda med på sin sovplats

Olika raser har också rasspecifika behov, till exempel gillar de flesta retrievers och spaniels att bära, border collies vill valla, många terriers vill jaga och även gräva och många av våra småhundsraser som till exempel chihuahua är från början larmade och ”ska” skälla när de hör inkräktare för att de stora vakthundarna sedan skulle komma och vakta.

Med detta sagt så behöver man inte gå ut och kasta dummies i skogen till alla retrievers men däremot kanske vi kan erbjuda dem att bära in posten, ett litet tips: ta de viktigaste breven själv i början. Till terriern kanske vi kan gräva ner en toarulle med lite mat eller godis i som hunden får leta efter och gräva upp.

Det viktigaste är inte vad vi gör med våra hundar utan att vi gör något, att vara och göra saker med flocken är en viktig del av våra hundars liv. Hitta en aktivitet som du tycker är rolig, det är då det blir av. Men jag vill också utmana er att testa en aktivitet som ni tror att eran hund kommer att älska, det finns nämligen inget roligare än att se sin hund få göra det den verkligen älskar. 

Nina Kjellerstedt

Veterinärmedicinskt ansvarig

Skapa konto

Vethem - Din veterinär i mobilen

Med Vethem kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Vethem och registrera ditt djur idag så är du redo när olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,6
×

Vi använder oss av cookies. Mer info