Hundpsykolog: Skäller din hund mycket? Så blir du av med oönskat skällande

Skäller din hund på bilar, cyklar, hundar, barn, grannen eller i andra situationer? Eller kanske skäller hunden för att få din uppmärksamhet? Blir du frustrerad, stressad eller irriterad av hundens skällande? Har du provat allt utan att lyckas lösa problemet? 

För att komma tillrätta med oönskat skällande är det viktigt att ta reda på orsaken bakom beteendet. Annars blir det lätt som att sätta plåster på ett benbrott.

Kicki Fellstenius, hundpsykolog.

Exempel på några vanliga orsaker till skällande: 

Att skälla är naturligt för en hund och en viktig del av hundens språk. Genom skällandet kan hunden kommunicera med sin omvärld. Men för mycket skällande i fel situationer kan leda till problem för dig och er omgivning.

  • Hunden skäller för att skrämma iväg en inkräktare (vaktar)
  • Hunden skäller för att tala om att den vill något, exempelvis leka, få mat, få din uppmärksamhet
  • Hunden skäller för att den är frustrerad, stressad, uppe i varv
  • Hunden skäller för att den är rädd
  • Hunden skäller för att den är glad och uppspelt
  • Hunden skäller som en del av ett jaktbeteende
Hundpsykologerna som finns tillgängliga för tidsbokning via videosamtal i Vethem-appen.

Just nu finns det flera lediga tider att boka med våra hundpsykologer på Vethem. Då får du professionell hjälp via videosamtal där vi går igenom din hunds situation med dig i 25 minuter via videosamtal. Läs mer om hundpsykologi på Vethem här.

Metoder för att komma tillrätta med oönskat skällande

Det finns flera olika sätt att lära hunden att sluta skälla i oönskade situationer. Nyckeln till ett stabilt och långsiktigt träningsresultat är att börja med att ta reda på orsaken bakom skällandet. Först när vi vet orsaken kan vi börja träna hunden i lagom stora steg från nuläget till målbilden.

Ofta handlar det både om att jobba med hundens beteende och själva känslan i hunden, det vill säga se till så att hunden är lugn och trygg. När vi jobbar med hundens beteende är det effektivaste och bästa sättet att belöna och förstärka det vi vill att hunden ska göra i stället för att skälla.

Många rädda och osäkra hundar tar till skall för att hantera olika situationer. För dessa hundar är det oerhört viktigt att vi i första hand jobbar med att bygga upp hundens självförtroende och tillit, både generellt och i de situationer som skrämmer dem. Om vi i stället enbart fokuserar på själva skällandet kommer vi få en hund som är lika rädd som tidigare, men som inte vågar uttrycka sin osäkerhet. Och det är förödande för hundens livskvalitet.

Lumma Veterinarian

Kom igång med Vethem

Vethem erbjuder snabb och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Skapa konto

Exempel på hur du kan träna din hund att skälla mindre

När vi ska lära hunden att inte göra något, så är det bästa sättet att börja med att fundera ut vad vi vill att hunden ska göra i stället. I de flesta situationerna vill vi att hunden ska vara tyst i stället för att skälla. Och då är det ”att vara tyst” vi ska förstärka genom belöning.

I många situationer kan det underlätta för träningen och vara naturligare ur hundens perspektiv om vi tillåter en viss mängd skällande. Det kanske är helt okej, eller till och med önskvärt, att hunden larmar eller vaktar när någon kommer, bara den lugnar sig när ni uppmärksammat ”inkräktaren”? Ett bra sätt att hantera detta är att lära hunden att orden ”tack det räcker” betyder att man ska vara tyst och lugn. Gör så här:

  1. Börja med att träna i lugna situationer (det vill säga när det inte kommer någon) genom att säga ”tack det räcker” och rulla iväg några godisbitar på golvet som hunden får nosa rätt på. Eftersom hunden redan är lugn och tyst så får den rätt association till signalen och godisbitarna blir en belöning för det önskvärda beteendet. Genom att rulla iväg godisbitarna på golvet blir belöningen även en lugnande avledning som du kommer att ha nytta av senare i träningen.
  2. När du upprepat detta många, många gånger i lugna situationer så kan du börja träna i situationer då hunden är lite uppspelt. Säg ”tack det räcker” och rulla iväg några godisbitar. Om din hund fokuserar på att leta reda på godisbitarna så är den redo för nästa steg, men om den inte gör det så måste du träna mer i lättare situationer.
  3. Träna i allt svårare situationer och till slut i ”skarpt läge” det vill säga när någon kommer på besök eller passerar utanför. Se till att ha supergott godis när ni börjar träna i svårare situationer och om hunden ändå inte lyckas fokusera på godissöket så får ni backa i träningen och träna vidare på steg 1 och 2 ett tag till.

Skäller din hund mycket när den vill ha något?

Om hunden skäller för att den vill ha något, exempelvis en lekstund, din uppmärksamhet, kel eller godis så får du fundera på om du vill belöna/förstärka skällandet i dessa situationer eller ej.

Personligen så tycker jag att det är bra att min hund ”ber” om saker, för jag vill att han ska uttrycka sina behov och önskemål. Men jag vill också att han accepterar att jag ibland säger nej. Om du vill ge hunden det han frågar efter så är det bästa att göra det direkt efter att hunden börjat be om det (annars är risken stor att hunden trappar upp sitt beteende och lär sig att han måste skälla intensivt för att få sin vilja igenom).

Om du inte vill det (just då) så säger du exempelvis ”inte just nu” och visar två tomma händer. När du väl har sagt ”inte just nu” så ska du undvika att ge efter för tjat (det vill säga mer skällande), för annars är risken stor att hunden lär sig att skälla tills den får sin vilja igenom. Tänk på att det kan vara frustrerande för en hund (precis som för en människa) att inte få det man vill ha, så hjälp gärna hunden genom att avleda dess uppmärksamhet eller på annat sätt hantera situationen.

Nina Kjellerstedt

Veterinärmedicinskt ansvarig

Skapa konto

Vethem - Din veterinär i mobilen

Med Vethem kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Vethem och registrera ditt djur idag så är du redo när olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,6
×

Vi använder oss av cookies. Mer info