Hund rädd för raketer – så lär du ditt djur att hantera nyårsafton

Kicki Fellstenius, hundpsykolog på Vethem och Glada Jyckar går igenom fyrverkerirädsla – och vad du som djurägare kan göra för att underlätta för ditt djur.

Nyåret närmar sig med stormsteg och för många hundar och hundägare är det en skräckfylld tid på året. Så mycket som hälften av alla hundar i tätbebyggda områden utvecklar fyrverkerirädsla under sin livstid. De effektivaste sätten att undvika att din hund utvecklar rädsla är förebyggande träning och att undvika att utsätta hunden för  situationer som riskerar att trigga igång rädslan.

Så tränar du din hund inför nyår

Att träna hunden förebyggande tar lång tid så man bör egentligen börja flera månader innan nyåret för att hinna få effekt. Men även om han har kortare tid på sig så finns det en hel del man kan göra. Här är några exempel på övningar där du kan vänja hunden vid olika ljud:

  • Låt hunden göra olika ljudlekar där hunden själv framkallar ljud som följs av något positivt. Ett exempel kan vara att låta hunden leta godis bland bestick på en bricka. När hunden tar godisbitarna så skramlar det från besticken.
  • Lär hunden att olika ljud är något positivt, som exempelvis smällande ballonger. Stick hål på ballongen och kasta direkt därefter en godisbit till hunden. Börja med väldigt lite luft i ballongen så att det snarare blir en mjuk ”puff” än en smäll. 
  • Vänj hunden vid fyrverkeriljud genom att låta den lyssna på fyrverkerier via youtube eller CD-skiva samtidigt som ni myser tillsammans och/eller låter hunden tugga ben. 

Det är viktigt att börja försiktigt så att övningarna blir en positiv upplevelse för hunden i varje steg. För att öka hundens trygghetskänsla och få ännu större effekt av övningarna kan man använda Adaptil doftavgivare (går att köpa på Apotea) eller halsband med feromoner i kombination med träning.

Kicki Fellstenius

Boka beteenderådgivning

Vethem erbjuder samtal med utbildade och erfarna hundpsykologer direkt i mobilen. 

Metoderna du kan använda på nyårsafton

På själva nyårsafton (och i andra sammanhang där det smäller) är det viktigt att öka hundens trygghet och minimera intrycken från fyrverkerierna. Här är några tips: 

  • Lämna inte hunden ensam
  • Ta inte ut den när det smäller (eller riskerar att smälla)
  • Dra för gardiner, vistas i hemmets tystaste del, sätt på musik som ”störningsljud” så att fyrverkeriljuden inte blir lika framträdande
  • Se till att hunden är välrastad och välaktiverad innan fyrverkerierna drar igång
  • Avled och aktivera hunden medan fyrverkerierna håller på. Via den här Apotea-länken finns flera produkter och tips som hjälper dig med aktivering.
  • Det är viktigt att du själv håller dig lugn och finns hos din hund och ger den närhet och trygghet
  • Många hundar blir lugnare av att ha på sig en Thundershirt, det bivll säga en mjuk, tajt, trygghetsskapande tröja.

Varje år får vi i tidningarna läsa om hundar (och andra djur) som blir skrämda och lyckas slita sig från sina ägare och försvinna i nyårsnatten. Var därför extra noggrann med att ha en välsittande sele eller halsband och ett bra koppel. Ha även ordentliga reflexer på hunden. Via den här länken hittar du både reflexvästar och reflexhalsband.

Nina Kjellerstedt

Veterinärmedicinskt ansvarig

Skapa konto

Vethem - Din veterinär i mobilen

Med Vethem kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Vethem och registrera ditt djur idag så är du redo när olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,6
×

Vi använder oss av cookies. Mer info