Hundspråk – så lär du dig att tyda vad din hund säger

Är alla hundar som viftar på svansen glada? Är alla hundar som morrar arga? Vad säger egentligen hunden?

Hundspråk är komplext och svårt men när man lär sig lite är det väldigt intressant och man kan hjälpa sina hundar i olika situationer. Hundar kommunicerar genom doft, ljud och kroppsspråk. I den här artikeln kommer jag att fokusera på vad hundarna uttrycker med hjälp av kroppsspråk och ljud.

Precis som när vi lär oss till exempel engelska så börjar vi lära oss några ord och sedan kan vi bygga ihop orden till meningar och till slut kan vi kommunicera ordentligt. På samma sätt kan vi bryta ner hundarnas språk, vi börjar med att titta på några delar men det är när vi kan se helheten som vi blir riktigt bra på hundspråk.

Brun hund sover

Exempel på hundspråk

 • Svansen – hur bär hunden svansen när den är glad, när den är rädd och så vidare?
 • Öronen – är de framåt, bakåt eller avslappnade?
 • Ögon – vart tittar hunden?
 • Tyngdpunkt – framåt, bakåt, mittemellan?
 • Riktning – åt vilket håll rör sig hunden?
 • Ljud – morr, skall, yl, prat med mera. Skäller hunden för att skrämma iväg en inkräktare (vaktar)?

Börjar vi titta på svansen så kan vi se att våra hundar kan vifta på svansen på olika sätt och alla sätt betyder ofta olika saker. Hur ser din hund ut när den är glad, arg eller rädd? Kanske viftar den på svansen i alla dessa lägen men då på olika sätt. Kanske viftar den bara på svansen när den är glad, har den still när den är arg och viker in den under magen när den är rädd.

Morrande är en sak, ofta betyder morr ungefär ”stopp, du är för nära ge mig avstånd” men många hundar morrar även när de leker och då kan det betyda ungefär ”ta mig då om du kan”. Det är svårt att veta vad hunden egentligen säger när vi bara ser delarna, så när vi tillslut kan se helheten blir vi riktigt bra på hundspråk.

Hundpsykologerna som finns tillgängliga för tidsbokning via videosamtal i Vethem-appen.

Signaler för att hunden är stressad

Det finns även signaler som visar att hunden tyckt att något var stressande, då brukar de till exempel:

 • Skaka sig
 • Slicka sig om nosen
 • Gäspa
 • Dra ner på tempot, till exempel sätta sig eller lägga sig om de hälsar på en väldigt intensiv hund
 • Vrida bort huvudet eller hela kroppen
 • Nosa i marken

De kan även göra detta naturligt, alltså till exempel gäspa för att de är trötta.

Alla hundar pratar i grunden samma språk men olika raser har lite olika dialekter det är därför bra att börja försöka lära sig sin egen hunds språk och sedan även gå över på att läsa andra hundar.

Jag rekommenderar att man börjar studera vad ens egna hund försöker säga till oss. Då kan vi koncentrera oss på bara vår hunds språk. Sedan kan vi läsa av vad vi tror att den säger till andra hundar och hur de hundarna svarar och på så sätt utveckla oss och bli bättre och bättre att läsa hundspråk.

Lumma Veterinarian

Kom igång med Vethem

Vethem erbjuder snabb och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Ladda ner

Boka ett samtal med en beteenderådgivare

Vill du ha hjälp att tolka din hund i någon situation, boka gärna en beteenderådgivning. Boka ett samtal med våra utbildade och erfarna hundpsykologer från Glada Jyckar!

Hundpsykologerna på Vethem hjälper till med all form av beteenderådgivning, oavsett om det gäller vardagslydnad eller om det är ett mer komplicerat och unikt fall. Ladda ner Vethem för att boka ett samtal med beteendeexpert redan idag!

Nina Kjellerstedt

Veterinärmedicinskt ansvarig

Skapa konto

Vethem - Din veterinär i mobilen

Med Vethem kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Vethem och registrera ditt djur idag så är du redo när olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,6
×

Vi använder oss av cookies. Mer info