Fästingmedel till katt – vilket ska jag välja?

Att skydda våra katter från fästingbett och de sjukdomar som fästingarna bär med sig är självklart. Men hur ska jag veta vilket preparat jag ska använda eller om jag ska använda något över huvud taget? Det finns flera olika receptfria eller receptbelagda alternativ som spot-on, halsband, tabletter och naturliga läkemedel. I den här artiklen har chefsveterinär Nina Kjellerstedt beskrivit de vanligaste typerna som är registrerade och godkända av Läkemedelsverket. 

Olika typer av fästingmedel till katt

Gemensamt för de olika fästingpreparaten är att de är toxiska. Det innebär att de är giftiga för parasiternas nervsystem men inte för de friska katternas nervsystem.

Det finns även preparat mot fästingar som säljs utanför apoteken och saluförs som kosttillskott men dessa har vi inte beskrivit här då de inte är kontrollerade och godkända av Läkemedelsverket vad gäller effekt och biverkningar.

Ett antal biverkningar nämns i artikeln. För att läsa korrekta biverkningar för respektive fästingmedel, se på Fass.se under "Biverkningar".

Spot-on

En del fästingpreparat kan man applicera direkt på huden, så kallad spot-on eller droppar. För att undvika att djuret putsar sig på stället så appliceras pipetten på huden mellan skulderbladen.

Det finns receptfria varianter som till exempel Front-line men även receptbelagda såsom Bravecto. OBS: Medlet som benämns Ex-spot är giftigt för katter och ska inte ges till katt men inte heller till hundar som bor med katt. Olika medel har olika lång verkningsgrad. Front-line skyddar katten mot fästingar i 3-5 veckor och Bravecto verkar i 12 veckor.

De tar några timmar innan preparatet har tagits upp av kattens hud och spridits ut i kroppen. Under denna tid ska du undvika nära kontakt med din katt som att sova med katten i sängen och krama om den. Extra viktigt att tänka på om du har småbarn eller andra djur. Du bör heller inte bada din katt inom 2 dygn efter att du applicerat spot-on.

Vanliga biverkningar (1-10 av 100 djur) är lokala och övergående hudirritationer. Mindre vanliga biverkningar (1-10 av 1000 djur) är apati, skakningar, aptitlöshet eller kräkningar kort efter applicering.

Halsband

Ett annat fästingpreparat är så kallade fästinghalsband. Exempel på dessa är Seresto som är ett receptfritt halsband som fungerar på både katter och hundar. Halsbandet har full effekt efter 48 timmar och verkar mot både loppor och fästingar. Fästinghalsbandet förhindrar att fästingar sätter sig och börjar suga blod under upp till 8 månader.

Man bör ta av halsbandet vid bad för att ej försämra effekten och även här måste man vara försiktig om småbarn finns närvarande då de gärna griper tag i halsbandet och även kan stoppa det i munnen. 

Lokala reaktioner i huden där halsbandet suttit är vanligaste biverkningen. I sällsynta fall (1-10 av 10 000 djur) kan beteendestörningar ses under de första dagarna om katten inte är van att bära halsband. Detta innebär exempelvis att katten gömmer sig, vokalisering, hyperaktivitet eller överdrivet slickande eller kliande där halsbandet sitter.

Tabletter

Idag finns flera olika tabletter med god effekt mot fästingar. De är receptbelagda fästingtabletterna har full effekt inom 12-24 timmar. 

Credelio har effekt i upp till 4 veckor och finns att ge till både katt och hund. Tabletten är effektiv mot både loppor och fästingar. Loppor och fästingar måste sätta sig fast på värddjuret och börja suga blod för att exponeras för den aktiva substansen.

Biverkningar som finns av fästingtabletter är ovanliga. Om biverkningar uppkommer är de oftast lindriga och snabbt övergående. I mycket sällsynta fall (färre än 1 av 10 000 djur) har kräkningar rapporterats.

Att tänka på inför fästingsäsongen

Hur en fästing tas bort, när fästingarna kommer och hur du bäst minskar risken för fästingburna sjukdomar.

Vanliga frågor

Hur fungerar de olika fästingpreparaten? De hämmar nervsystemets funktion hos fästing vilket leder till att den dör. Däremot skadar de inte den friska hundens eller kattens nervsystem.

Min tik är dräktig, kan jag ge henne fästingprofylax då? Här rekommenderar vi att ni frågar er veterinär och gärna läser om fästingpreparatet i Fass (under preparats rubrik “Dräktighet och laktation”).

Jag har en kattunge, kan jag ge den fästingmedel? Rekommendationer för minsta ålder är olika för respektive fästingmedel. Credelio ska inte ges till kattungar under 5 månader. Front-line, Bravecto och Seresto ska inte ges till kattungar under 10 veckor. Att regelbundet plocka fästingarna med en fästingplockare är därför att föredra hos kattungar. Rådgör gärna med din veterinär om katten har uppnått lämplig ålder och vikt.

Min katt väger bara 1,5 kilo, kan jag ge den fästingtablett då? Det finns fästingmedlen som kan ordineras till katter som väger mindre än 2 kg men rådfråga gärna din veterinär.

Vår katt lever och umgås med små barn, hur ska jag tänka då? Om din katt är utekatt kan du applicera spot-on om den sen är ute den närmsta dagen eller natten. Om detta inte är möjligt så är fästingmedel i form av tablettgiva ett bättre val.

Vilka biverkningar ger fästingmedlen? De vanligaste biverkningarna vid tabletter är gastrointestinala, det vill säga ökad salivering, kräkningar och/eller diarré. Halsband och spot-on ger framförallt lokala hudreaktioner men kan i sällsynta fall ge olika beteendestörningar.

Min katt har en annan sjukdom (exempelvis epilepsi, diabetes eller njursjukdom). Hur påverkar det mitt val av fästingmedel? Här bör du rådgöra med din veterinär.

Lumma Veterinarian

Digital veterinär

Agria Vårdguide erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Skapa konto

Recept på fästingmedel med Agria Vårdguide

Om du är osäker på val av fästingpreparat är du alltid välkommen att rådgöra med våra veterinärer. Med Agria Vårdguide kan du smidigt och enkelt få recept för fästingmedel till din katt. Boka ett receptsamtal i appen där din katt medverkar. Därefter kan du hämta ut receptet på ditt närmaste apotek eller få det hemlevererat med vår samarbetspartner Apotea.

Vi följer Jordbruksverkets föreskrifter ( SJVFS 2015:32 ) om läkemedel och läkemedelsanvändning. Det är alltid den enskilda veterinären som avgör om recept kan förskrivas efter avslutat videomöte.

Läs mer: Fästingmedel till hund - vilket ska jag välja?

Nina Kjellerstedt

Chefsveterinär

Kom igång

Agria Vårdguide - Din veterinär i mobilen

Med Agria Vårdguide kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Agria Vårdguide och registrera ditt djur idag så är du redo om olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,8
×

Vi använder oss av cookies. Mer info

chevron-right-circle