Fästingmedel till hund – vilket ska jag välja?

Att skydda våra hundar från fästingbett och de sjukdomar som fästingarna bär med sig är självklart. Men hur ska jag veta vilket preparat jag ska använda eller om jag ska använda något över huvud taget? Det finns flera olika receptfria eller receptbelagda alternativ som spot-on, halsband, tabletter och naturliga läkemedel. I den här artiklen har vår chefsveterinär Nina Kjellerstedt beskrivit de vanligaste typerna som är registrerade och godkända av Läkemedelsverket. 

Hund kliar sig

Olika typer av fästingmedel till hund

Gemensamt för de olika fästingpreparaten är att de är toxiska. Det innebär att de är giftiga för parasiternas nervsystem men inte för de friska hundarnas nervsystem.

Det finns även preparat mot fästingar som säljs utanför apoteken och saluförs som kosttillskott. Dessa har vi inte beskrivit här då de inte är kontrollerade och godkända av Läkemedelsverket vad gäller effekt och biverkningar.

Ett antal biverkningar nämns i artikeln. För att läsa korrekta biverkningar för respektive fästingmedel, se på Fass.se under "Biverkningar".

Spot-on

En del fästingpreparat kan man applicera direkt på huden, så kallad spot-on eller droppar. För att undvika att djuret putsar sig på stället så appliceras pipetten på huden mellan skulderbladen.

Det finns receptfria varianter som till exempel Front-line och Ex-spot men även receptbelagda såsom Bravecto. OBS: Ex-spot är giftigt för katter och ska därför inte ges till hundar som bor med katt. Olika medel har olika lång verkningsgrad. Front-line skyddar hunden mot fästingar i 3-5 veckor och Bravecto verkar i 12 veckor.

De tar några timmar innan preparatet har tagits upp av hundens hud och spridits ut i kroppen. Under denna tid ska du undvika nära kontakt med din hund som att sova med hunden i sängen och krama om den. Extra viktigt att tänka på om du har småbarn eller andra djur. Du bör heller inte bada din hund inom 2 dygn efter att du applicerat spot-on.

Vanliga biverkningar (1-10 av 100 djur) är lokala och övergående hudirritationer. Mindre vanliga biverkningar (1-10 av 1000 djur) är apati, skakningar, aptitlöshet eller kräkningar kort efter applicering.

Halsband

Ett annat fästingpreparat är så kallade fästinghalsband. Exempel på dessa är Seresto som är ett receptfritt halsband som fungerar på både hundar och katter. Halsbandet har full effekt efter 48 timmar och verkar mot både loppor och fästingar. Fästinghalsbandet förhindrar att fästingar sätter sig och börjar suga blod under upp till 8 månader. Scalibor är ett annat fästinghalsband men kan bara användas av hundar. Halsbandet har full effekt efter en vecka och verkar i 5-6 månader.

Man bör ta av halsbandet vid bad för att ej försämra effekten och även här måste man vara försiktig om småbarn finns närvarande då de gärna griper tag i halsbandet och även kan stoppa det i munnen. 

Lokala reaktioner i huden där halsbandet suttit har observerats i ovanliga fall. I sällsynta fall (1-10 av 10 000 djur) kan beteendestörningar ses under de första dagarna om hunden inte är van att bära halsband. Detta innebär exempelvis att hunden gömmer sig, vokalisering, hyperaktivitet eller överdrivet slickande eller kliande där halsbandet sitter.

Tabletter

Idag finns flera olika tabletter med god effekt mot fästingar. De är receptbelagda fästingtabletterna har full effekt inom 12-24 timmar. 

Bravecto har effekt upp till 12 veckor medan Nexgard och Simparica har effekt i 4 veckor. Dessa tre kan bara ges till hund. Credelio har effekt i upp till 4 veckor och finns att ge till både hund och katt. Tabletten är effektiv mot både loppor och fästingar. Loppor och fästingar måste sätta sig fast på värddjuret och börja suga blod för att exponeras för den aktiva substansen.

Milda och övergående reaktioner från mag-tarmkanalen såsom diarré, kräkning, aptitlöshet och dreglande har observerats i vissa fall. Om biverkningar uppkommer är de oftast lindriga och snabbt övergående. I mycket sällsynta fall (färre än 1 av 10 000 djur) har trötthet, skakningar och kramper rapporterats.

Att tänka på inför fästingsäsongen

Hur en fästing tas bort, när fästingarna kommer och hur du bäst minskar risken för fästingburna sjukdomar.

Vanliga frågor

Hur fungerar de olika fästingpreparaten? De hämmar nervsystemets funktion hos fästing vilket leder till att den dör. Däremot skadar de inte den friska hundens eller kattens nervsystem.

Min tik är dräktig, kan jag ge henne fästingprofylax då? Här rekommenderar vi att ni frågar er veterinär och gärna läser om fästingpreparatet i Fass (under preparats rubrik “Dräktighet och laktation”).

Jag har en hundvalp, kan jag ge den fästingmedel? Rekommendationer för minsta ålder är olika för respektive fästingmedel. Flera av medlen bör inte ges till hundvalpar under 8 veckor och mindre än 2 kg. Att regelbundet plocka fästingarna med en fästingplockare är därför att föredra hos hundvalpar. Rådgör gärna med din veterinär om hunden har uppnått lämplig ålder och vikt.

Min hund väger bara 1,5 kilo, kan jag ge den fästingtablett då? Det finns fästingmedlen som kan ordineras till hundar som väger mindre än 2 kg men rådfråga gärna din veterinär.

Vår hund lever och umgås med små barn, hur ska jag tänka då? Fästingmedel i form av tablettgiva oftast det bästa valet i dessa fall.

Vilka biverkningar ger fästingmedlen?De vanligaste biverkningarna vid tabletter är gastrointestinala, det vill säga ökad salivering, kräkningar och/eller diarré. Halsband och spot-on ger framförallt lokala hudreaktioner men kan i sällsynta fall ge olika beteendestörningar.

Min hund har en annan sjukdom (exempelvis epilepsi, diabetes eller njursjukdom). Hur påverkar det mitt val av fästingmedel? Här bör du rådgöra med din veterinär.

Lumma Veterinarian

Veterinär i mobilen

Agria Vårdguide erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning där det passar dig. 
Registrera dig

Recept på fästingmedel med Agria Vårdguide

Om du är osäker på val av fästingpreparat är du alltid välkommen att rådgöra med våra veterinärer. Med Agria Vårdguide kan du smidigt och enkelt få recept för fästingmedel till din katt. Boka ett videomöte med en veterinär direkt i din mobil eller surfplatta. Se till att din hund medverkar. Sedan är det klart! Därefter kan du hämta ut receptet på ditt närmaste apotek eller få det hemlevererat med vår samarbetspartner Apotea.

Vi följer Jordbruksverkets föreskrifter ( SJVFS 2015:32 ) om läkemedel och läkemedelsanvändning. Det är alltid den enskilda veterinären som avgör om recept kan förskrivas efter avslutat videomöte.

Läs mer: Ta bort fästing på hund

Läs mer: Fästingmedel till katt - Vilket ska jag välja?

Nina Kjellerstedt

Chefsveterinär

Kom igång

Agria Vårdguide - Din veterinär i mobilen

Med Agria Vårdguide kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Agria Vårdguide och registrera ditt djur idag så är du redo om olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,8
×

Vi använder oss av cookies. Mer info

chevron-right-circle