Bada marsvin - Allt du behöver veta

Marsvinen håller sig själva rena och behöver sällan badas, men om ditt marsvin behöver badas har vi samlat all information här.

Praktiska saker att ta i beaktande

Marsvinen är små djur med stor yta, så de blir lätt nedkylda av att man badar dem. Man skall se till att torka dem genast efter badet, därför skall man ha en handduk nära till hands genast efter att man klar.

När ska jag bada mitt marsvin?

Marsvin behöver, som sagt, normalt inte badas, men ibland kan det ändå behövas. Det är t.ex. om de lider av diarré och det fastnar i pälsen, eller om de är långhåriga och inte kan hålla rent kring analöppningen själv. Där kan man också hålla pälsen kort genom att trimma den, vilket kan göra att det fastnar mindre avföring. Honor som har fött kan också efter födseln behöva badas, samt individer som har någon form av hudsjukdom och behöver badas pga medicinska skäl.

Lumma Veterinarian

Prata med veterinär

Agria Vårdguide erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Ladda ner

Hur ska jag bada marsvinet?

Marsvin gillar normalt inte att bada, så håll i under magen hela tiden, så att dens huvud hålls ovan om vattnet. Tvätta endast de delar som behövs med den andra handen och använd ljummet vatten. Använd inte schampo om det inte är nödvändigt och om du använder, så använd ett oparfymerat. Måste marsvinet behandlas med medicinskt schampo, kan du linda in det i handduk medan det verkar för att förhindra nedkylning.

Efter att man badat klart

Marsvinet blir lätt sjukt och kan i värsta fall dö om det blivit för kallt och därför är det väldigt viktigt att torka det ordentligt först med handduk och sedan med fön. Föna försiktigt, så att inte marsvinet heller bränns.

Nina Kjellerstedt

Chefsveterinär

Kom igång

Agria Vårdguide - Din veterinär i mobilen

Med Agria Vårdguide kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Agria Vårdguide och registrera ditt djur idag så är du redo om olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,8
×

Vi använder oss av cookies. Mer info

Vethem Sweden AB
Brahegatan 30
114 37 Stockholm
Org.nummer: 559132-0451