Är mjölk farligt eller bra för katter?

En del ger sin katt mjölk utan att tänka på det och katten dricker det gärna utan problem. Men kan mjölk vara farligt för våra katter?

Katter ska till skillnad från människor bara dricka vatten. En del ger mjölk till sin katt utan problem men det kan orsaka problem för kattens mage och det är därför bäst att man inte ger några mejerivaror till sin katt.

Lumma Veterinarian

Råd från veterinär

Agria Vårdguide erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Registrera dig

Kattens tarmsystem är inte byggt för komjölk

Kattens tarmsystem är inte byggt för att att tåla komjölk, dvs katter är laktosintoleranta. Kattungar ska dricka mjölk när de är mycket små, antingen mjölk från sin mamma eller kattungemjölk som köps i zoo-affärer. Kattungar har ett enzym i magen som gör att de kan bryta ned laktosen och därmed tåla mammans mjölk eller kattungemjölk. Vuxna katter saknar detta enzym och hos den kan laktosen i mjölken göra att de blir dåliga i magen då den börjar jäsa.

Så vår rekommendation är därför att inte ge katten mjölk över huvud taget, törsten skall släckas med vatten.

Nina Kjellerstedt

Chefsveterinär

Kom igång

Agria Vårdguide - Din veterinär i mobilen

Med Agria Vårdguide kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Agria Vårdguide och registrera ditt djur idag så är du redo om olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,8
×

Vi använder oss av cookies. Mer info