7 sätt att skydda ditt djur från värmeslag

Sommaren närmar sig vilket innebär att risken för värmeslag ökar. Listan nedan innehåller 7 tips på hur du skyddar ditt djur från värmeslag.

Svart labrador ligger på gräs

Hur kan jag skydda mitt djur från värmeslag?

  1. Lämna aldrig ditt djur i bilen. Oavsett om det är ett kort stopp för att handla på vägen till landet eller om bilen står i skuggan så blir det väldigt fort varmt i en bil.
  2. Se till att ditt djur alltid har tillgång till färskt vatten. Det finns många praktiska vattenflaskor och skålar som man kan fälla ihop och ta med sig i bilen eller på promenaden. Du kan också ge ditt djur vätskeersättning om det behövs.
  3. Vänta med långpromenaden tills det blir svalare på kvällen. Tänk på att inte utföra någon fysisk aktivitet när det är som varmast mitt på dagen.
  4. Kyl ned din hund med ett svalkande bad. Tänk på att hunden inte ska bada om det är algblomning och att den kan få saltförgiftning om den sväljer mycket saltvatten.
  5. Du kan också använd kylväst och kyldyna för att hålla ditt djur sval. Det finns olika varianter som innehåller kylande gel eller som doppas i vatten. Se utbudet på Apotea.
  6. Se till att ditt djur lägger sig i skuggan, och gärna att det fläktar lite. Det bästa för djuret är att inte ligga i solen. Tänk på att hitta en sval plats för hunden om den ska följa med på äventyr.
  7. Kontakta veterinär för att få hjälp att bedöma situationen  Var extra försiktig med hund eller katt som är gammal, har hjärtfel eller är överviktig.
Lumma Veterinarian

Råd från veterinär

Agria Vårdguide erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Registrera dig

Andra faror med solen

Tänk också på att ljus hud är extra känslig för solbränna. Hundar och katter som inte har särskilt mycket päls kan bränna sig i solen precis som vi människor. Läs mer om solbränna på hund och katt.

Varm asfalt kan också orsaka brännskador på tassarna. Känn med handen på marken för att avgöra om det är tillräckligt svalt för djuret att gå på asfalten. Om du inte kan hålla kvar handen i 5 sekunder för att det är för varmt, så är det också för varmt för tassarna att gå på. Läs mer om brännskador på tassarna.

Nina Kjellerstedt

Chefsveterinär

Kom igång

Agria Vårdguide - Din veterinär i mobilen

Med Agria Vårdguide kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Agria Vårdguide och registrera ditt djur idag så är du redo om olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,8
×

Vi använder oss av cookies. Mer info