5 faror för din hund & katt under Valborg

Årets Valborg kommer för många att firas på ett annorlunda sätt och inte traditionellt grund av pga Covid-19. Dock finns det flera saker att tänka på och vara uppmärksam över nu under våren. Chefsveterinär Nina Kjellerstedt har listat 5 viktiga "faror" för dig att tänka på som djurägare.

Hund vår

1. Skotträdsla

Under Valborg är det vanligt med smällare och ibland även fyrverkerier. Många hundar är skotträdda och kan bli väldigt påverkade av det. Har du en skotträdd hund så kan våra hundpsykologer hjälpa dig.

Kicki Fellstenius

Boka beteenderådgivning

Agria Vårdguide erbjuder samtal med utbildade och erfarna hundpsykologer direkt i mobilen. 

2. Det som göms i snö kommer upp i tö!

Veterinärer får ofta fler förgiftningsfall under våren. När snön smälter bort ute i skog och natur så dyker det upp saker som legat gömda under vintern. Hundar tycker, som bekant, om att äta både det ena och det andra vilket i många fall leder till att hunden blir dålig. Det är viktigt att du är extra vaksam på vad hunden hittar när ni är ute på promenader.

Läs mer om mag- och tarmproblem hos hund och katt.

3. Ormbett

Under Valborg firas våren in, det blir allt varmare och med värmen vaknar ormarna. Runt den här perioden får våra veterinärer alltid in fler och fler hundar som blivit bitna av ormar.

Oftast hinner hundägaren inte se ormen förrän det är för sent. Hunden brukar dock skrika till och snabbt bli hängig och få svullnader. Om du ser två små nålstickshål på hunden eller har minsta misstanke om ormbett ska du genast kontakta veterinär.

Om din hund blir ormbiten ska du hålla hunden stilla. Det gör att giftet inte pumpas ut i kroppen lika snabbt. Du bör kontakta en veterinär för behandling. Vilket i många fall leder till att hunden blir dålig. Det är viktigt att du är extra vaksam på vad hunden hittar när ni är ute på promenader.

Läs mer om huggormsbett.

4. Giftiga blommor

Med våren kommer påsken och med påsken kommer påskliljorna som är en populär blomma både inomhus och utomhus. Det är dock en växt som är giftig både för hundar och katter. Likaså gäller för liljekonvaljer, snödroppar, fredsalla, azalea, tulpaner och flera andra växter.

Flera veterinär-fall rör hundar som grävt upp påskliljans lök, som är särskilt giftig. Håll uppsikt över din hund extra mycket under påsken. Och vet du att din hund gillar att äta växter – köp inte hem påskliljor. Har djuret fått i sig växten är det viktigt att ta sig direkt till veterinären.

Lumma Veterinarian

Agria Vårdguide

Få rådgivning från legitimerad veterinär direkt i mobilen. 

5. Sår- och bitskador

Nu när vi är ute mer i naturen så ökar också risken för sår- och bitskador. Ibland upptäcker vi inte sårskadan på en gång utan först senare. Bitskadan på din katt kan visa sig först flera dagar senare när en böld har bildats.

Vid stora sår- och bitskador och då ditt djurs allmäntillstånd är påverkat (feber, smärta, hälta mm) så bör du alltid uppsöka veterinär för behandling och få hjälp med smärtlindring, sårvård mm.

Om såret är mindre och ditt djur mår bra dvs det är inte allmänt påverkad så kan det räcka med sårvård hemma. Viktigast är att få såret rent. Kontakta gärna veterinär för rådfrågning.

Nina Kjellerstedt

Chefsveterinär

Kom igång

Agria Vårdguide - Din veterinär i mobilen

Med Agria Vårdguide kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Agria Vårdguide och registrera ditt djur idag så är du redo om olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,8
×

Vi använder oss av cookies. Mer info