Vanliga frågor

Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna och svaren från våra användare. Har du fler frågor? Kontakta gärna vårt support-team på support@vethem.se så får du hjälp. Välkommen!

Vad är Vethem?

Vi på Vethem vill göra livet som djurägare smidigare. Därför låter vi nu dig som djurägare träffa veterinärer på dina villkor – när du vill och där du befinner dig. Vi tror att det är bättre för djuret och för dig. På bara några klick kan du få en första hjälp och rådgivning. Ditt husdjur behöver inte alltid besöka en djurklinik eller djursjukhus eller remitteras vidare. Men om det skulle behövas så hjälper vi dig med en remiss och ser till att du får en god, trygg och effektiv vård för ditt husdjur även efter samtalet.

På Vethem kan du dessutom träffa beteenderådgivare. I samarbete med Glada Jyckar erbjuder vi beteenderådgivning för hund, där du kan boka ett video- eller telefonmöte för att få rådgivning om din hunds beteende.

Hur kan Vethem hjälpa ditt djur?

På Vethem kan du och ditt husdjur träffa veterinären eller beteenderådgivare för besvär och sjukdomar som inte är akuta eller om du tror att ett besök till en fysisk veterinär inte är nödvändig för tillfället. Mer om det längre ner.

När är Vethem det bästa alternativet?

Om du upplever att ditt husdjur drabbats av allvarlig och akut sjukdom ska du söka fysisk veterinärvård omgående. På Vethem kan du få hjälp med icke akuta sjukdomar, recept, remiss och receptbelagda fästingmedel till hund.

Veterinärerna på Vethem har alla svensk veterinärlegitimation och bred erfarenhet av veterinärvård av smådjur och häst. Alla våra veterinärer jobbar samtidigt på andra kliniker.

Beteenderådgivarna på Vethem är alla utbildade hundpsykologer med lång erfarenhet av beteendet hos hund.
Några exempel på frågor våra beteenderådgivare kan hjälpa till med:

  • Oönskat skällande
  • Stress, blyghet, rädsla
  • Valprådgivning
  • Separationsångest
  • Utfall och aggressivitet

Vad kostar det att träffa en veterinär eller beteenderådgivare på Vethem?

Veterinärrådgivning

Veterinärrådgivning är alltid gratis för dig som har Agria djurförsäkringar!
Ordinarie pris: 295 kr (vardagar 07-18.00, övrig tid 395 kr).

Receptförskrivning

Receptförskrivning av till exempel p-piller för katt eller fästingmedel.
Pris: 99 kr (vardagar 07-18.00, övrig tid 199 kr), även för dig som är kund hos Agria.

Beteenderådgivning

Beteenderådgivning kring exempelvis oönskat skällande, stress och separationsångest.
Pris: 390kr.

Hur länge pågår mötet med veterinär / beteenderådgivare på Vethem?

Veterinärrådgivning kan ta allt från tre minuter och tio minuter som mest, beroende på sjukdom eller besvär.

Videomöten för förskrivning av receptbelagda fästingmedel tar högst fem minuter.

Möten med beteenderådgivare pågår max 25 minuter.

Hur lagras min information?

Vi följer GDPR som ersätter personuppgiftslagen. Det innebär vi alltid frågar användarna om vi får lagra data och ger möjligheten att radera data om användaren så önskar. Vi lagrar även journaler och anteckningar och kan dela dessa med andra kliniker efter användarens godkännande.

Ni kräver personnummer, varför?

Vi behöver veta ditt personnummer för att kunna förenkla betalningslösningen via Klarna, försäkra oss om att du är över 18 år, och kunna skriva recept och remisser till andra kliniker.

Vilka krav finns för att använda Vethem?

För att boka ett möte behöver du vara 18 år gammal. Du kan däremot använda våra andra tjänster – som dokumentation & påminnelser oavsett ålder.

För att betala för din bokning med en veterinär behöver du BankID. Det är via BankID som du godkänner betalningen via Klarna eller Swish.

För att använda Vethem behöver du ha en iPhone eller Android-mobil som stödjer våra appar.

Vad händer efter avslutat möte?

Under videomötet med veterinären/beteenderådgivaren kommer du få möjligheten att berätta om vilka besvär som du söker vård för och visa djuret och eventuella märken/sår/utslag/infektioner med hjälp av mobilen. Veterinären kan bedöma att ditt husdjur behöver ytterligare fysisk veterinärvård och kan då remittera djuret vidare till närmaste djursjukhus om besvären är akuta eller skriva en remiss till ett djursjukhus som besitter kompetensen som ditt husdjur är i behov av. Vi skickar då journalen och ytterligare information som du redan fyllt i till rätt klinik eller sjukhus.

Om besvären inte är akuta kan veterinären skriva vissa recept för behandling hemma. Mer om detta nedan.

Kan Vethem skriva recept?

Vethem är en rådgivande digital veterinärtjänst och vi förhåller oss till Jordbruksverkets regler gällande receptförskrivning. Receptbelagda läkemedel avsedda för förebyggande vård (till exempel fästingmedel eller preventivmedel) kan förskrivas av Vethem. Läkemedel vid sjukdom förskrivs vanligen inte av Vethem då de oftast kräver fysisk undersökning. I sällsynta undantagsfall kan kortvariga behandlingar med vissa läkemedel vara aktuella, men detta är endast möjligt under mycket speciella omständigheter. 

Vethems policy är att inte under några omständigheter skriva ut något läkemedel som innehåller antibiotika. Att motverka onödig spridning av antibiotikaresistens och resistenta bakterier är viktigt och högprioriterat både när det gäller djur och människor i Sverige. Därför remitterar vi vidare för provtagning om vi bedömer att ditt djur kan komma att behöva antibiotika.

Läs mer här om antibiotikaresistens.

Vethem förskriver inte heller lugnande läkemedel till ditt djur. Lugnande läkemedel kan påverka ditt husdjurs cirkulation. Det är därför viktigt att djuret blir undersökt fysiskt, genom att lyssna på hjärta och lungor, innan veterinären förskriver lugnande läkemedel.

Vethem remitterar vidare om vi bedömer att ditt djur behöver ytterligare vård. Vethem är oberoende och remitterar till kliniker eller djursjukhus i din närhet eller där den kompetens som ditt husdjur är i behov av finns. Vi ser till att ditt husdjur får den vård som behövs – så snabbt som möjligt.

Kan jag avboka ett möte?

På Vethem kan du avboka ett möte fram till 60 minuter innan videomötet startar. Då har du rätt till återbetalning av beloppet du har betalat in. Råkar det vara så att det är mindre än 60 minuter kvar eller om ditt djur blivit akut sjuk och du behöver åka till ett djursjukhus så kan du kontakta kundtjänst så ordnar vi återbetalning.

×

Vi använder oss av cookies. Mer info