Min hund har fått en vagel - hur får jag bort den?

Fråga:

"Min åttaåriga Golden Retriever började klia sig på ögonen för några dagar sen och nu verkar klådan ha resulterat i en vagel på ögonlocket. Är den farlig och hur får jag bort den?"

Svar från Vethem:

En vagel är som en liten böld och kan uppstå om körtlarna längs ögonlocket blivit tilltäppta. Det kan också orsakas av en främmande kropp, till exempel en felväxt eller en infektion. Vaglar kan kännas obehagliga för hunden och klia väldigt mycket. Om hunden är väldigt påverkad och vageln ser allt mer infekterad ut bör du kontakta en veterinär.

Lumma Veterinarian

Kom igång med Vethem

Vethem erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Registrera dig

Om hunden inte verkar vara alltför påverkad av vageln kan du lägga en våt duk över vageln några gånger om dagen i några minuter. Det lindrar klådan och kan få vageln att brista. Du kan även använda smörjande ögondroppar ZilkEye eller Comfort Shield för att lindra klådan. Vanligtvis försvinner vageln på egen hand inom 10 dagar.

Nina Kjellerstedt

Veterinärmedicinskt ansvarig

Skapa konto

Vethem - Din veterinär i mobilen

Med Vethem kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Vethem och registrera ditt djur idag så är du redo när olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,6
×

Vi använder oss av cookies. Mer info