Spolmask hos katt – symptom, diagnos och behandling

Spolmask är en vanlig inälvsparasit hos katter och relativt enkel att behandla om sjukdomen upptäcks i tid. Det är speciellt vanligt att kattungar och yngre katter drabbas.

Samtidigt har yngre katter ett svagare immunförsvar än äldre katter och spolmasken kan snabbt växa sig stor och stark om man väntar för länge med att sätta in behandling. I den här artikeln får du reda på mer om spolmask, vilka typiska symtom som uppstår hos katt med spolmask och vilka behandlingsformer som finns tillgängliga.

Symptom hos katt med spolmask

  • Mask i avföringen
  • Kräkningar
  • Katten går ned i vikt
  • Svullen mage/buksmärta
  • Lös avföring/diarré
  • Torr och glanslös päls
  • Hosta
  • Slöhet och irritation

Diagnos för spolmask hos katt

Din katt kan ha drabbats av spolmask men vara helt symptomfri. Därför är det viktigt att hålla koll på avföringen med jämna mellanrum. Misstänker du att din katt kan ha fått mask kan du beställa ett prov på exempelvis Kolla Masken. Diagnos ställs med hjälp av ett avföringsprov som skickas till laboratoriet för vidare analys. Ofta får man svar inom bara ett par dagar. Avmaska inte din katt för säkerhets skull. Spolmask och andra farliga parasiter kan utveckla resistens mot avmaskningsmedel.

Utekatter befinner sig i den största riskzonen när det kommer till just spolmask. Katten får i sig äggen ute i naturen från andra djur som redan bär på parasiten. Det är sällan som innekatter drabbas av spolmask förutsatt att de inte bor ihop med en utekatt.

Lumma Veterinarian

Kom igång med Vethem

Vethem erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 

Behandling av spolmask hos katt

Spolmask behandlas med hjälp av avmaskningsmedel. Medlet doseras utifrån kattens vikt så väg din katt innan du traskar iväg till apoteket. Avmaskningspreparat finns som tabletter eller pasta eller i flytande form. Välj ett avmaskningsmedel mot just spolmask och inte ett kombinationspreparat som kan användas mot flera olika sorters parasiter. Är du osäker ska du rådfråga din veterinär först. De allra flesta avmaskningsmedel är helt receptfria.

Efter avmaskningsperioden är det viktigt att du kontrollerar din katts avföring under de närmaste dagarna. Det kan fortfarande komma maskar flera dagar efter avmaskningen. Men skulle det fortsätta under en längre period krävs nya prover, behandling eller veterinärrådgivning.

Nina Kjellerstedt

Veterinärmedicinskt ansvarig

Kom igång

Vethem - Din veterinär i mobilen

Med Vethem kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Vethem och registrera ditt djur idag så är du redo när olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,6
×

Vi använder oss av cookies. Mer info