Solbränna på hund och katt

Nu tidigt på sommaren tar solen som mest och många tänker nog inte på att även våra hundar och katter kan bränna sig. Solbrännan kan klia och svida precis som på oss människor och mest utsatta är husdjuren som har ljus och tunn päls eller ingen päls alls.

Sphynx sitter i ett fönster

Vilka djur bränner sig i solen?

Pälsade hundar och katter har ett mer naturligt skydd mot solen men de som är tunnpälsade, nakna och har en ljusare hud är betydligt mer känsligare. Deras hud bränner sig lättare vilket kan leda till soleksem.

Även pälsade hundar och katter kan drabbas där de har tunnare hud såsom på magen, insidan av låren, på öronen och nosen.

Symptom på solbränna

Symtom på solbränna är precis som för oss människor rodnad hud som ofta känns varm och är irriterande för djuret. Risken för inflammation är stor om ditt djur slickar och kliar sig där det svider. Kontakta veterinär om din hund eller katt verkar särskilt påverkad och tycker att det gör väldigt ont.

Lumma Veterinarian

Prata med veterinär

Agria Vårdguide erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Ladda ner

Hur kan jag skydda mitt djur från solen?

Det är viktigt att skydda ditt djur genom att inte exponera den för solen de timmar på dagen då den står som högst. Vänta med långpromenaden tills det är svalare på kvällen. På så sätt minskar du även risken för att din hund drabbas av värmeslag. Om du har en tunnpälsad eller naken katt kan du försöka hålla den inne när solen är som starkast och därmed skydda den från solen. 

Du kan också skydda utsatt hud med parfymfri solkräm eller köpa solkräm avsedd för hund och katt. Exempel på solkräm till hund och katt hittar du på Apotea.

Se även till att ditt djur har tillgång till skugga och friskt vatten.

Nina Kjellerstedt

Chefsveterinär

Kom igång

Agria Vårdguide - Din veterinär i mobilen

Med Agria Vårdguide kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Agria Vårdguide och registrera ditt djur idag så är du redo om olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,8
×

Vi använder oss av cookies. Mer info

Vethem Sweden AB
Brahegatan 30
114 37 Stockholm
Org.nummer: 559132-0451