Mask hos kanin

Kaniner kan drabbas av invärtes parasiter, oftast talar man om mask hos kaninen. Det är då vanligtvis fråga om tarmkoccidios eller leverkoccidios, orsakad av en encelliga parasiten Eimeriidae, som vanligtvis smittar via avföringen. Infektionen är värddjursspecifik och smittar inte arter emellan. Man kan ta träckprov för att fastställa smitta, helst av hela kullen. Tiden från infektion till att man kan detektera det i träck är 5-18 dagar. Det kan också vara frågan om springmaskinfektion, som orsakas av bakterien Passalurus ambiguus.  Smittan sker då också via avföring.

Två ljusa kaniner

Symptom på mask

Tarmkoccidios kan visa sig genom lös avföring och plötsliga dödsfall hos unga kaniner från sex veckors ålder. Leverkoccidios kan drabba kaniner i alla åldrar. Symptom som avmagring, nedsatt aptit, diarré eller förstoppning kan vid kraftig infektion förekomma. Andra symptom är ökat drickande och spänd buk och i värsta fall dödsfall. Vid springmask är symptomen främst klåda vid analöppningen. En del kaniner kan också ha mask utan att uppvisa några som helst symptom.

För att förhindra smitta är det viktigt att hålla hög nivå av hygien, det vill säga rengör burar regelbundet, byt ut gammalt strö mot nytt och håll vattenskålar och matskålar rena. Tvätta dem i diskmaskin regelbundet. Om du har unga kaniner är detta extra viktigt.

Lumma Veterinarian

För dig som djurägare

Agria Vårdguide erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Ladda ner

Diagnos

För korrekt behandling krävs diagnos; dvs man tar reda på OM kaninen har mask eller andra tarmparasiter, och VILKA parasiter/mask det rör sig om. För säker diagnos, kan du skicka in avföringsprov, tex via Kolla Masken eller SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).

Kolla Masken hittar du hos många apotek och veterinärer. SVA når du på www.sva.se (leta upp remisser, avföringsprov, samt provtagningsinstruktioner).

Behandling genom avmaskning

På grund av risken för resistens ska kaninen aldrig avmaskas om det inte är konstaterat genom träckprov att den har mask. Om avmaskning krävs finns avmaskningsmedel att köpa på apoteket.

I samband med behandlingen är det viktigt att man rengör buren ordentligt med medel och slänger bort allt gammalt strö och annat som kan ha infekterats av bakterierna.

Nina Kjellerstedt

Chefsveterinär

Kom igång

Agria Vårdguide - Din veterinär i mobilen

Med Agria Vårdguide kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Agria Vårdguide och registrera ditt djur idag så är du redo om olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,8
×

Vi använder oss av cookies. Mer info

Vethem Sweden AB
Brahegatan 30
114 37 Stockholm
Org.nummer: 559132-0451