Åksjuka hos katt – allt du behöver veta

Många katter blir åksjuka när de åker bil. De upplever miljön i bilen som otrygg och stressig och ofta rör bilen sig fort och svängigt. Detta skapar och illamående och obehag hos din katt.

Vit katt i transportbur

Hur ser jag om min katt är åksjuk?

Vanliga symptom på åksjuka är:

  • Kräkningar
  • Skakningar
  • Slöhet
  • Katten saliverar (dreglar) och jamar
  • Katten kan kissa på sig

Varför blir katten åksjuk?

Åksjuka hos katter kan i vissa fall orsakas av störningar i innerörats balansorgan. Det är sällan som diagnosen åksjuka behöver fastställas. Märker du dock att katten trivs väldigt dåligt i bilen eller får svåra besvär med kräkningar och stress kan det vara läge att uppsöka veterinär. Det kan också vara bra för att utesluta annan bakomliggande sjukdom.

Behandling av åksjuka hos katt

Åksjuka kan oftast behandlas genom att successivt vänja din katt vid att åka bil (se nedan). Se till att ha en bra och säker transportbur som placeras i bilen så att katten får god ventilation och skugga vid sol. Dessutom ska den stå säkert vid häftig inbromsning.

Ge den inte mat precis innan avfärd utan låt det gå några timmar mellan mat och bilfärd. Se dock till att din katt får vatten var sjätte timme under transporten (se gärna Jordbruksverkets föreskrifter om transport av katt).

Lumma Veterinarian

Råd från veterinär

Agria Vårdguide erbjuder trygg och smidig veterinärrådgivning direkt i mobilen. 
Registrera dig

Undvik åksjuka hos din katt

Med lite tålamod och strategi går det faktiskt att undvika att katten drabbas av åksjuka. Har du en kattunge kan du börja träna den i ett tidigt stadium genom att låta den bli bekväm med att vistas i sin bur. När den är trygg där kan du låta den vistas kortare stunder i bilen medan den står still.

Ge katten en positiv upplevelse genom att lägga en favoritleksak eller en godsak i bilen som den får roa sig med. Så småningom kan du börja köra kortare sträckor. Successivt kan du därefter öka tiden som katten får åka i bilen.

Vissa katter, liksom hundar, njuter av titta ut genom fönstret medan de åker bil. Ställ buren i fönsterhöjd så att katten får en klar utsikt. Andra katter tycker tvärtom bättre om att få vila i mörkret. I så fall kan en filt täcka transportburen men se till så att den inte täpper till burens lufthål.

Det finns flera receptfria preparat mot åksjuka, som t.ex. kosttillskott och doftpreparat som har en lugnande effekt på katten.

Läs mer: Resa med katt

Nina Kjellerstedt

Chefsveterinär

Kom igång

Agria Vårdguide - Din veterinär i mobilen

Med Agria Vårdguide kan du tryggt och smidigt träffa en veterinärer när det passar dig. Du får rådgivning direkt genom videosamtal och vi hjälper dig med remiss om det behövs. Ladda ner Agria Vårdguide och registrera ditt djur idag så är du redo om olyckan är framme. 
★★★★★ Betyg i App Store: 4,8
×

Vi använder oss av cookies. Mer info